Coronalert is een gratis app

De app helpt ons om elkaar te beschermen en de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Coronalert maakt gebruik van technologie om de contactopsporing in België te versnellen.

Als je de app gebruikt, kun je:

 • te weten komen of je nauw contact hebt gehad met een andere Coronalert-gebruiker die positief testte op het coronavirus, zonder dat je weet wie het is;
 • anoniem je nauwe contacten waarschuwen wanneer je zelf positief zou testen op het coronavirus;
 • samen zorgen voor een snellere contactopsporing;
 • helpen om de verspreiding van het virus te stoppen.

1. Je gsm versnelt de opsporing

Illustratie van actieve Bluetooth

Om samen corona te verslaan, moeten we sneller weten wie besmet is. Enkel zo kunnen we de verspreiding stoppen. Misschien ben je drager van het virus, omdat je in nauw contact kwam met iemand die het virus heeft. Dan willen we je snel kunnen verwittigen om jezelf en de anderen te beschermen.

Coronalert is deel van een bredere strategie rond contactopsporing.

De app registreert via Bluetooth automatisch:

 • alle anonieme codes die uitgestuurd worden door de gsm’s van Coronalert-gebruikers waarmee je in nauw contact komt.
 • de afstand tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.
 • de duur van elke nauw contact tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.

Blijkt hieruit dat je gsm gedurende minstens 15 minuten, op minder dan 1,5 meter verwijderd was van de gsm van een besmette Coronalert-gebruiker? Dan krijg je op je gsm een melding dat je een risicocontact hebt gehad.

Hoe kan zoiets?

Jouw gsm bewaart alle anonieme codes die je kreeg van Coronalert-gebruikers waarmee je de voorbije dagen in nauw contact kwam. Wanneer een Coronalert-gebruiker besmet is, deelt hij in een centrale databank anoniem de codes die zijn gsm de voorbije dagen heeft uitgestuurd.

Coronalert vergelijkt voortdurend de anonieme codes op jouw gsm, met de anonieme codes in de centrale databank en slaat alarm wanneer er een match is. De app doet dit volledig op de achtergrond, waardoor je je gsm normaal kunt gebruiken.

Illustration de données cryptées envoyées sur un serveur sécurisé.

2. Automatische waarschuwing bij risicocontact

Stelt de app vast dat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op corona? Dan krijg je twee waarschuwingen op je gsm:

 1. Er verschijnt een waarschuwingsmelding op je startscherm.
 2. De waarschuwing verschijnt ook in de app.

Zo ben je er zeker van dat, als je de melding op je telefoon hebt gemist of gewist, je ze nog steeds kunt zien in de app. Deze melding zal niet verdwijnen, tenzij je ze zelf verwijdert.

Check of er een waarschuwing is, wanneer je de Coronalert-app opent

Je ziet de alarmmelding als je de Coronalert-app opent. Deze waarschuwing staat in een rood kader en zegt: ‘Verhoogd risico’. Je kunt doorklikken voor meer informatie en instructies.

Niet zeker of je een waarschuwingsmelding hebt ontvangen? Open dan de app om het te checken. Als je een waarschuwing krijgt bij het openen van de app, dan heb je nauw contact gehad met iemand die positief testte op COVID-19. Krijg je geen melding, dan heb je geen nauw contact gehad met een besmette Coronalert-gebruiker.

Illustratie van een Coronalert applicatiemelding
Illustratie van gecodeerde gegevens die naar een beveiligde server worden verzonden.

3. Veilige en strikt anonieme technologie

Bij elk nauw contact tussen meerdere coronalert-gebruikers wisselen de gsm’s anoniem codes uit. De codes afkomstig van andere gsm’s blijven maximaal 14 dagen op je toestel bewaard.

Als een coronalert-gebruiker positief test, dan krijg jij de melding dat je een nauw contact had. Maar nooit met wie, waar of wanneer.

Bluetooth

Coronalert vraagt je toestemming voor het gebruik van Bluetooth op je telefoon. Bluetooth moet ingeschakeld blijven om je nauwe contacten te kunnen detecteren. Bluetooth Low Energy (LE) kan de afstand en tijd tussen de gebruikers van de app inschatten. De technologie is ontworpen om je batterij minimaal te belasten.

Opgelet, op een Android-telefoon moet je ook je locatiediensten inschakelen. Ook al maakt Coronalert helemaal geen gebruik van je locatie. Google, de maker van Android, is van oordeel dat sommige Bluetooth-toepassingen kunnen toelaten om je locatie te bepalen. Zonder je toestemming kan Coronalert geen signalen zenden of ontvangen via Bluetooth.

Coronalert kan vrij nauwkeurig registreren of je 15 minuten of langer in de buurt was van een andere app-gebruiker, die positief testte op het virus. Meestal zal de app ook een nauwkeurige schatting geven van de afstand tussen jezelf en de andere app-gebruiker. Maar helemaal waterdicht is het nooit. Geen enkele methode voor het opsporen van contacten is 100% perfect.

Daarom gebruiken we de twee methodes naast elkaar:

 1. het telefonische contactonderzoek
 2. de Coronalert-app

Dit verbetert de precisie en snelheid van het contactonderzoek, waardoor je jezelf en de anderen beter kunt beschermen.

Bluetooth-icoon

Anonieme codes

Coronalert gebruikt het Exposure Notification System (ENS), ontwikkeld door Apple en Google. Dit laat telefoons toe om anoniem codes uit te wisselen met behulp van Bluetooth. Je gsm onthoudt gedurende 14 dagen hoe dicht je bij een andere app-gebruiker was en hoe lang je in de buurt bleef.

De anonieme codes bestaan uit willekeurige letters en cijfers. Je ziet ze niet. Ze kunnen nooit worden ingezet om gebruikers of hun gsm’s te identificeren. Ook niet om te checken waar gebruikers of hun gsm’s zich bevonden. Doordat alle informatie volledig anoniem wordt verzameld, komt niemand ooit je persoonlijke gegevens te weten.

Coronalert bevat nooit informatie over:

 • je identiteit,
 • wie je hebt ontmoet,
 • op welke locaties je bent geweest,
 • wie er positief testte op het coronavirus.

4. Ik laat mezelf testen op het coronavirus (optioneel)

Voel je je ziek of kreeg je het advies om je op Covid-19 te laten testen? Kreeg je een waarschuwing op je app? Blijf dan in quarantaine en laat je dan testen!

 • Heb je symptomen zoals hoest, smaak- en geurverlies, verkoudheid of grieperigheid? Contacteer dan je arts om je te laten testen.
 • Heb je geen symptomen? Bel dan naar het contactcenter voor contactopvolging op 02 214 19 19.

Wanneer je je laat testen op Covid-19, kan je een referentiecode van je Coronalert-app meegeven, zodat je automatisch een melding krijgt met je testresultaat. Je hebt een code van 17 cijfers nodig, die je krijgt in de app via ‘Ontvang je testresultaat’. Belangrijk, je moet deze optie activeren voor de registratie en de afname van de test.

 • Via de arts (met symptomen): Maak een afspraak en zeg dat je  Coronalert gebruikt. Je toont de testcode van 17 cijfers aan je arts bij het voorschrijven van je  Covid-test, of je geeft de code vooraf telefonisch door. Noteer je testcode of bewaar ze pas in je app nadat de arts ze in je dossier heeft toegevoegd.
 • Via het webformulier (geen symptomen): Het contactcenter voor contactopvolging geeft je een “PCR-activatiecode”, om je te laten testen in een afnamecentrum. Die PCR-code krijg je ook als je terugkomt uit een rode zone in het buitenland. Voordat je je PCR-code gebruikt kun je ze zelf samen met de testcode van je app registreren. Zo krijg je het testresultaat ook onmiddellijk in je app wanneer het beschikbaar is. Vul je codes in via dit formulier:
Voer nu je testcode in

Ben je vergeten om de app te gebruiken bij het testen, maar wil je toch nog jouw contacten anoniem waarschuwen?

Het call center (02 214 19 19) kan jou een 12-cijferige code geven (Covicode) die je kan ingeven in jouw app. Zo kan je jouw positief testresultaat alsnog in de app ontvangen.

Illustratie van een waarschuwing
Mensen die een anoniem alert ontvangen

5. Melding met positief testresultaat ontvangen?

Waarschuw dan de anderen!

Dankzij Coronalert ben je meteen op de hoogte, wanneer het labo je testresultaat bekendmaakt.

Is de test negatief? Fijn! Volg het verdere advies over de quarantaine. Voel je je ziek? Contacteer dan je huisarts.

Is je test positief? Je bent besmet en daarom moet je minstens 10 dagen thuis in isolatie blijven. Verlaat je huis niet tot de symptomen voorbij zijn. Het is nu erg belangrijk dat je zo snel mogelijk de anderen beschermt. Dit kun je doen via de app.

Bij het testresultaat krijg je éénmalig de vraag om je willekeurige codes te delen, voor de dagen wanneer je besmettelijk was. App-gebruikers met wie je in nauw contact kwam, krijgen dan een anonieme waarschuwing. Ze weten nooit dat het van jou komt.

Ook het telefonische contactonderzoek blijft actief. Als je positief test, mag je ook van hen een telefoontje verwachten. Of je kan zelf contact opnemen met het Contactcenter:
02 214 19 19
Maak alvast een lijst op van de mensen die je de vorige dagen hebt ontmoet.

Download de app vandaag nog

1. Download de app uit je gebruikelijke app store.
2. Installeer de app en geef je toestemming om Bluetooth te gebruiken.
3. Check regelmatig je meldingen; zo bescherm je jezelf en de anderen.

Knop Download in de App Store
Knop Ontdek het op Google Play
Schermafbeelding van de Coronalert app